Deklaracja dostępności
mail
rckik@rckik.radom.pl
O nas
Historia
Patron RCKiK Radom
Dyrekcja
Działy
Certyfikaty
Ankieta
Do pobrania
Deklaracja dostępności
Grant ESI
Galeria
PROJEKT „PO WER”
Projekt unijny REACT-EU
Dawcy
Dawca Krwi
Kalkulator Donacji
Kto może oddać krew lub jej składniki
Przywileje Dawców
Karta grupy krwi
Program lojalnościowy
Wnioski do pobrania
Badania – cennik
Dawca szpiku
Kto może zostać dawcą szpiku
Droga potencjalnego dawcy szpiku
Ważne informacje o szpiku
Informacje
Aktualności
Akcje wyjazdowe
E-KREW
Klauzula informacyjna
Regulamin EVENTU
Pacjenci
Badania
Sztuczne łzy
Hemofilia
Szkolenia
Dla pielęgniarek i położnych
Dla diagnostów
Dla lekarzy
Dla pracowników banku krwi
Klauzula informacyjna szkolenia
Przetargi
Praca
Kontakt
Wyszukaj na stronie
×
Szukaj:
Dieta – dobre przygotowanie przed oddaniem krwi ma DUŻE znaczenie, jeśli chodzi o jakość krwi i jej składników, które są wydawane do lecznictwa.
Aby mieć poczucie z dobrze wypełnionego zadania-mamy na myśli oddanie krwi lub jej składników
aby nasz trud, poświęcony czas nie poszedł na „marne”, w rezultacie oddana krew
kilka BARDZO WAŻNYCH wskazówek jak się przygotować do oddania krwi, co zjeść, czego NIE
Przykład
osocza lipemicznego (zd.nr1) i prawidłowego (zd.nr2). Oczywiście to lipemiczne (dot. również krwi) nadaje się wyłącznie do zniszczenia
I po co
Lipemiczne – tłuste
Dieta krwiodawcy:
Około 2 godziny przed oddaniem krwi i w dniu poprzedzającym oddanie krwi wskazane jest zjedzenie przez krwiodawcę lekkiego niskotłuszczowego posiłku.
Polecane są:
napoje : soki owocowe lub warzywne, woda mineralna niegazowana,
pieczywo
miód naturalny lub sztuczny, dżem, powidła
makarony, kasze, płatki, ryż
chudy twarożek, chude jogurty
warzywa, owoce
chude wędliny
ryby, mięso gotowane chude, drób, wołowina chuda
Przeciwwskazane są :
alkohol
śmietana
majonez
margaryna
rosół
żółte sery
jaja
smalec
oleje
orzeszki ziemne
wszelkie pokarmy smażone i opiekane na tłuszczu
lody, kremy, ciastka tortowe
tłuste mięsa, boczek, bekon, kiełbasa, wieprzowina, baranina, kaszanka, salceson, pasztety
WAŻNE
Jeżeli dawca będzie spożywał w dniu przed donacją oraz w dniu donacji tłuste posiłki, wówczas osocze będzie lipemiczne (tłuste). Taka lipemiczna krew nie nadaje się do celów leczniczych i musi być przekazana do zniszczenia. Do oddania krwi należy przyjść tylko po lekkim posiłku i 48-godzinnej abstynencji od napojów alkoholowych. Najlepiej w związku z tym przyjść do punktu rano po śniadaniu.
Należy podkreślić, że na jakość krwi i jej składników mają wpływ również posiłki spożyte w dniu przed donacją. Obiad czy też kolacja poprzedniego dnia również nie powinny być wysokokaloryczne. Ostatecznie spożywanie zbyt tłustych posiłków przed oddaniem krwi może być powodem nie zakwalifikowania krwi do celów leczniczych (krew i składniki wykorzystywane w szpitalach).
I. Osocze
PRAWIDŁOWE
II. Osocze
LIPEMICZNE
-„tłuste”
Skip to content
Open toolbar
Narzędzia dostępności
Narzędzia dostępności
Zwiększ tekst
Zwiększ tekst
Zmniejsz tekst
Zmniejsz tekst
Skala szarości
Skala szarości
Wysoki kontrast
Wysoki kontrast
Negatyw
Negatyw
Jasne tło
Jasne tło
Podkreślenie odnośników
Podkreślenie odnośników
Czytelna czcionka
Czytelna czcionka
Reset
Reset