Twoja Krew Moje Życie

Dieta – dobre przygotowanie przed oddaniem krwi ma DUŻE znaczenie, jeśli chodzi o jakość krwi i jej składników, które są wydawane do lecznictwa.

Aby mieć poczucie z dobrze wypełnionego zadania-mamy na myśli oddanie krwi lub jej składników 👉 aby nasz trud, poświęcony czas nie poszedł na „marne”, w rezultacie oddana krew🩸 kilka BARDZO WAŻNYCH wskazówek jak się przygotować do oddania krwi, co zjeść, czego NIE 🙏🙏🙏
Przykład ⤵️⤵️⤵️ osocza lipemicznego (zd.nr1) i prawidłowego (zd.nr2). Oczywiście to lipemiczne (dot. również krwi) nadaje się wyłącznie do zniszczenia ‼️ I po co⁉️ ⤵
Lipemiczne – tłuste
📣 Dieta krwiodawcy:
Około 2 godziny przed oddaniem krwi i w dniu poprzedzającym oddanie krwi wskazane jest zjedzenie przez krwiodawcę lekkiego niskotłuszczowego posiłku.
🟢 Polecane są:
🟢 napoje : soki owocowe lub warzywne, woda mineralna niegazowana,
🟢 pieczywo
🟢 miód naturalny lub sztuczny, dżem, powidła
🟢 makarony, kasze, płatki, ryż
🟢 chudy twarożek, chude jogurty
🟢 warzywa, owoce
🟢 chude wędliny
🟢 ryby, mięso gotowane chude, drób, wołowina chuda
🔴 Przeciwwskazane są :
🔴 alkohol
🔴 śmietana
🔴 majonez
🔴 margaryna
🔴 rosół
🔴 żółte sery
🔴 jaja
🔴 smalec
🔴 oleje
🔴 orzeszki ziemne
🔴 wszelkie pokarmy smażone i opiekane na tłuszczu
🔴 lody, kremy, ciastka tortowe
🔴 tłuste mięsa, boczek, bekon, kiełbasa, wieprzowina, baranina, kaszanka, salceson, pasztety
WAŻNE ‼️ Jeżeli dawca będzie spożywał w dniu przed donacją oraz w dniu donacji tłuste posiłki, wówczas osocze będzie lipemiczne (tłuste). Taka lipemiczna krew nie nadaje się do celów leczniczych i musi być przekazana do zniszczenia. Do oddania krwi należy przyjść tylko po lekkim posiłku i 48-godzinnej abstynencji od napojów alkoholowych. Najlepiej w związku z tym przyjść do punktu rano po śniadaniu.
Należy podkreślić, że na jakość krwi i jej składników mają wpływ również posiłki spożyte w dniu przed donacją. Obiad czy też kolacja poprzedniego dnia również nie powinny być wysokokaloryczne. Ostatecznie spożywanie zbyt tłustych posiłków przed oddaniem krwi może być powodem nie zakwalifikowania krwi do celów leczniczych (krew i składniki wykorzystywane w szpitalach).

    

I. Osocze PRAWIDŁOWE                                                    II. Osocze LIPEMICZNE -„tłuste”

Skip to content